Ciorbă de pește
Pagina 1 din 1
Ciorbă de pește
Ciorbă de pește
Daca esti chitit sa faci o ciorba de peste, delicioasa, iti trebuie neaparat, un cap de peste, la vreo 2 kg (crap romanesc sau somn). Daca nu ai gasit un cap de peste destul de mare (pentru a ramane destula carne in ciorba), mai cumperi si 2-3 bucati de trunchi de peste (cca. 400 grame).Cel mai avantajos este sa cumperi un crap romanesc intreg sau un somn intreg, la vreo 3,5 – 4 Kg. Dupa ce il cureti de solzi si mate, transezi pestele si folosesti pentru ciorba -capul, coada si o bucata de trunchi de peste (mai dinspre coada). Ramane si de o prajeala sau un gratar.A nu se confunda ciorba de peste cu borsul de peste.
Toci marunt o ceapa alba, un morcov, o felie de telina, o radacina mica de patrunjel. Tai felii niste ardei capia si niste ardei gras. Cureti de pielite 3-4 rosii mai maricele, bine coapte, sa lase mult suc in ciorba.Iti trebuie o crenguta de cimbru verde sau uscat, 2-3 frunze de busuioc verde (din alea cu frunza lata), niste leustean si niste patrunjel verde. Toci marunt verdeata si lasi crenguta de cimbru intreaga.
Dintr-un ardei iute (cel bulgaresc este mai putin “fioros”) tai cateva firisoare. Dau un gust “criminal” oricarui preparat din peste, in general si ciorbei de peste, in special.
Nu faceti ciorba de peste, daca nu folositi cap de peste. Nu are niciun gust. Sub nicio forma, nu indepartati/ aruncati grasimea pestelui, o data cu matele si branhiile. De preferat, pestele sa aiba cat de multa grasime.
Se calesc toate legumele, in untura de peste (grasimea pestelui topita si sarata putin). Merge si ulei de floarea soarelui, daca pestele nu a fost destul de gras. Potrivit este sa se foloseasca un amestec de untura de peste si ulei de floarea soarelui.
Cand s-au calit legumele, presari niste verdeata si adaugi apa rece, data in clocot. Se adauga crenguta de cimbru, in ciorba. Legumele se calesc, doar cat sa se moaie ceapa, pentru a-si pastra savoarea proaspata, de gradina, de la tara.Se lasa ciorba sa fiarba, pana rosiile isi lasa tot sucul, iar lichidul capata o culoare sangerie, apetisanta.Se adauga pestele si se fierbe ciorba, in continuare, nu mai mult de 10-15 minute, dupa cat este de mare capatana de peste. Carnea pestelui nu trebuie sa cada singura de pe oase.
Se opreste focul si se acopera oala de ciorba cu capacul, nu inainte de a presara cat de mult, leustean tocat, cat sa acopere tot lichidul.“Dospitul” ciorbei de peste dureaza 10-15 minute, timp suficient pentru ca gustul de leustean sa “populeze” toata ciorba.
Ciorba de peste se serveste fierbinte, cu mamaliga calda sau rece si ardei iute. Se presara deasupra, leustean si patrunjel verde, tocate marunt. Cui ii place, mai acru, poate pune zeama de lamaie. Ciorba are oarece acreala de la rosii.
reteta de pe net
Bianca-
Subiecte similare
» Ciorbă țărănească de pește
» Peşte Marinat pentru iarnă şI Icre de Peşte.
» Papara de peşte
» Borş de Peşte
» Peste cu Orez
» Peşte Marinat pentru iarnă şI Icre de Peşte.
» Papara de peşte
» Borş de Peşte
» Peste cu Orez
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum