Cum mai pastrez ciuperci pentru iarna
Pagina 1 din 1
Cum mai pastrez ciuperci pentru iarna
Cum mai pastrez ciuperci pentru iarna
-Ciuperci de plop/ nuc, oparite si congelate.
Ciupercile se curata de frunze, se scutura de pamant, se spala bine in mai multe reprize, sub suvoi de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.Se oparesc ciupercile in apa cu sare grunjoasa (o mana zdravana de sare la cratita de apa), 30 de minute de cand da apa in clocot. Se mentine focul potrivit pentru o fierbere constanta.Se lasa ciupercile la scurs, intr-o sita, cateva ore. Se pun in pungi din plastic alimentar, se apasa punga cu mana, ca sa iasa aerul si se leaga strans, punga, la gura.Ciupercile oparite se pot pastra in congelator, inghetate, de la un an la altul. Pune in pungi din plastic atatea ciuperci oparite cat folosesti o singura data. Daca ai decongelat ciupercile, nu mai incerca sa le pastrezi in continuare la congelator. Se vor muia chiar daca se vor recongela si le piere gustul. De preferat sa folosesti ciupercile inghetate, imediat ce le-ai scos din congelator si sa le decongelezi prin prajire (daca faci tocanita, ciulama, sarmale, ardei umpluti, pizza, chiftele, etc.) sau prin fierbere (daca pui de gust in ciorba, supa, etc.).
-Ciuperci de plop/ nuc sau ciuperci albe, spalate si uscate.Ciupercile cele mai tinere si mai omogene, mai dense, le aleg pentru a le usca.Se curata ciupercile de frunze si de pamant, se spala bine cu apa rece, cat mai putina, pentru a nu se muia lamelele de pe dosul ciupercilor si a se desprinde in timpul uscarii Se lasa ciupercile la scurs, cateva ore, intr-o sita.Se insira ciupercile pe ata din plastic sau pe fir de naylon, pentru pescuit. Se lasa spatii maricele intre ciuperci, pentru ca aerul rece sa “inveleasca” ciupercile din toate partile.Sirurile cu ciuperci se agata la streasina casei sau in podul casei in curent de aer rece.Urmaresti zilnic, cum se usuca ciupercile. Daca este cald si sirurile cu ciuperci nu sunt puse in curent de aer rece, ciupercile vor face viermi. Si ciupercile prea batrane, puse la uscat, fac viermi. Uscarea ciupercilor dureaza cel putin 2-3 saptamani, in functie de cat este de cald afara si cat aer rece circula prin locul unde ai agatat sirurile cu ciuperci.
Ciupercile gata uscate se pastreaza in pungi din hartie, la loc racoros, in balcon sau in camara.Ciupercile uscate se folosesc sa dea gust la mancaruri sau se prepara ciorbe de ciuperci, dulci sau acre. Le poti folosi si in retete de mancaruri, punandu-le inainte in apa rece, sa se “umfle”. Dupa ce se umfla, lasi ciupercile, la scurs, intr-o sita, apoi le folosesti la prepararea de bunatati.Pofta buna voi gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati, ciupercile sunt deosebit de hranitoare si de gustoase, motiv pentru care sunt utilizate in orice bucatarie. Nu culege ciuperci pe care nu le cunosti. Cumpara mai bine din market.
reteta de pe net
-Ciuperci de plop/ nuc, oparite si congelate.
Ciupercile se curata de frunze, se scutura de pamant, se spala bine in mai multe reprize, sub suvoi de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.Se oparesc ciupercile in apa cu sare grunjoasa (o mana zdravana de sare la cratita de apa), 30 de minute de cand da apa in clocot. Se mentine focul potrivit pentru o fierbere constanta.Se lasa ciupercile la scurs, intr-o sita, cateva ore. Se pun in pungi din plastic alimentar, se apasa punga cu mana, ca sa iasa aerul si se leaga strans, punga, la gura.Ciupercile oparite se pot pastra in congelator, inghetate, de la un an la altul. Pune in pungi din plastic atatea ciuperci oparite cat folosesti o singura data. Daca ai decongelat ciupercile, nu mai incerca sa le pastrezi in continuare la congelator. Se vor muia chiar daca se vor recongela si le piere gustul. De preferat sa folosesti ciupercile inghetate, imediat ce le-ai scos din congelator si sa le decongelezi prin prajire (daca faci tocanita, ciulama, sarmale, ardei umpluti, pizza, chiftele, etc.) sau prin fierbere (daca pui de gust in ciorba, supa, etc.).
-Ciuperci de plop/ nuc sau ciuperci albe, spalate si uscate.Ciupercile cele mai tinere si mai omogene, mai dense, le aleg pentru a le usca.Se curata ciupercile de frunze si de pamant, se spala bine cu apa rece, cat mai putina, pentru a nu se muia lamelele de pe dosul ciupercilor si a se desprinde in timpul uscarii Se lasa ciupercile la scurs, cateva ore, intr-o sita.Se insira ciupercile pe ata din plastic sau pe fir de naylon, pentru pescuit. Se lasa spatii maricele intre ciuperci, pentru ca aerul rece sa “inveleasca” ciupercile din toate partile.Sirurile cu ciuperci se agata la streasina casei sau in podul casei in curent de aer rece.Urmaresti zilnic, cum se usuca ciupercile. Daca este cald si sirurile cu ciuperci nu sunt puse in curent de aer rece, ciupercile vor face viermi. Si ciupercile prea batrane, puse la uscat, fac viermi. Uscarea ciupercilor dureaza cel putin 2-3 saptamani, in functie de cat este de cald afara si cat aer rece circula prin locul unde ai agatat sirurile cu ciuperci.
Ciupercile gata uscate se pastreaza in pungi din hartie, la loc racoros, in balcon sau in camara.Ciupercile uscate se folosesc sa dea gust la mancaruri sau se prepara ciorbe de ciuperci, dulci sau acre. Le poti folosi si in retete de mancaruri, punandu-le inainte in apa rece, sa se “umfle”. Dupa ce se umfla, lasi ciupercile, la scurs, intr-o sita, apoi le folosesti la prepararea de bunatati.Pofta buna voi gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati, ciupercile sunt deosebit de hranitoare si de gustoase, motiv pentru care sunt utilizate in orice bucatarie. Nu culege ciuperci pe care nu le cunosti. Cumpara mai bine din market.
reteta de pe net
Bianca-
Subiecte similare
» Ce mai pun pentru iarna
» Fasole pentru iarna
» Must de Struguri pentru iarnă
» Ardei copt pentru iarna
» Salata de ardei cu vinete pentru iarna
» Fasole pentru iarna
» Must de Struguri pentru iarnă
» Ardei copt pentru iarna
» Salata de ardei cu vinete pentru iarna
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum