Ciuperci si bureti – conserve in otet sau saramura
Pagina 1 din 1
Ciuperci si bureti – conserve in otet sau saramura
Ciuperci si bureti – conserve in otet sau saramura
Culegatorul de ciuperci trebuie sa cunoasca foarte bine soiurile otravitoare pentru a nu risca.
Sfat ! Nu culege ciuperci pe care nu le cunosti. Nu aduna bureti daca nu esti sigur ca sunt comestibili. Cumpara din market, nu risti nimic.
-Ciuperci albe, de camp, bureti galbiori si bureti de fag, in otet.Ciupercile albe le gasesti mai tot timpul anului, de prin luna mai pana in octombrie, daca ploua la timp si nu este prea cald . Buretii galbiori ii gasesti prin luna august, uneori chiar septembrie. Buretii de fag se culeg toamna, in luna septembrie.Cu recolta adunata de pe camp, din parcuri sau paduri, vii repede acasa, pentru a pastra proaspat gustul ciupercilor sau a buretilor. Se curata de nisip/ pamant/ frunze. Se taie coditele de acolo de unde incep radacinile. Se spala in jeturi de apa rece si se pun la scurs intr-o sita. Ciupercile si buretii se culeg cu codita cu tot si se pastreaza pentru conservare tot intregi.Se calesc 2-3 minute, intr-o tigaie cu fundul gros, in ulei de floarea soarelui, incins, avand grija sa amesteci tot timpul cu o lingura de lemn. Se lasa sa se raceasca.Se spala bine borcane din sticla, de 0,3 -0,8 Kg, din cele cu capac etans, cu detergent pentru vase si apa calduta. Borcanele se clatesc cu multa apa rece si se lasa la scurs in raftul de vase.Se aseaza pe fundul borcanului, boabe de piper, foi de dafin, catei de usturoi, fire de marar si/ sau frunze de patrunjel verde.Se pun in borcan, ciupercile/ buretii, trase/ trasi prin uleiul incins, fara a se inghesui.Se fierbe un amestec de otet alimentar, de fermentatie, din vin, de 9 grade si apa, in proportie de 1:2,5. Se toarna otetul fierbinte peste ciuperci/ bureti. Se inchide borcanul, cu capacul ermetic. Se rastoarna borcanul cu gura in jos pentru a iesi aerul din lichid si a patrunde lichidul peste tot.Nu uita ! Pune un varf de cutit sub borcan, inainte de a turna otetul fierbinte, altfel risti sa se sparga borcanul si chiar sa te oparesti.Borcanele se pastreaza in camara, la rece. Cand deschizi borcanul, scurgi otetul si adaugi ulei de masline, marar si patrunjel verde, tocate fin.
-Ciuperci de plop/ nuc in saramura.
Ciupercile se curata, inclusiv de cotoare (sunt tari si fibroase). Se folosesc doar palariile ciupercilor. Se tin ciupercile curatate, in apa rece, de seara pana dimineata, pentru a iesi tot nisipul/ pamantul si a mai pieri din amareala.A doua zi se scurge apa, se spala ciupercile in jeturi de apa rece si se fierb, cca. 30 de minute, in apa rece cu sare.Se lasa ciupercile oparite, la scurs, intr-o sita.In borcanele din sticla (bine spalate si scurse de apa), de 0,3-0,8 Kg, cu capac etans, se pun boabe de piper, boabe de mustar si foi de dafin. Se aseaza ciupercile oparite si scurse de apa fiarta, fara a le inghesui.Se prepara o saramura din sare grunjoasa, romaneasca, 1 lingurita cu varf la 1 litru de apa rece. Se fierbe saramura in 2-3 clocote si se lasa sa se potoleasca vreo 10 minute. Se toarna saramura fierbinte peste ciuperci, se inchide ermetic borcanul si se intoarce cu fundul in sus, pentru 10 minute.Borcanele cu ciuperci se pun la fiert in bain marine, pentru cate 30 de minute, de cand da apa in clocot, in 2 zile consecutiv. Se pune o carpa curata pe fundul cratitei, se aseaza borcanele si se acopera cu o carpa muiata in apa calduta. Se pune apa calduta in cratita pana la nivelul de sus al cratitei (de preferat, cratita sa aiba cam aceeasi inaltime cu borcanele) si se fierb borcanele la foc potrivit. Dupa prima de zi in care ai fiert borcanele, la lasi in cratita, iar a doua zi le fierbi iarasi. Daca este nevoie adaugi apa calduta in cratita, inainte de a relua fierberea borcanelor.Borcanele se pastreaza in camara. Ciupercile conservate in saramura se pot folosi la gatit, dupa ce le speli in jeturi de apa rece.
reteta de pe net
Culegatorul de ciuperci trebuie sa cunoasca foarte bine soiurile otravitoare pentru a nu risca.
Sfat ! Nu culege ciuperci pe care nu le cunosti. Nu aduna bureti daca nu esti sigur ca sunt comestibili. Cumpara din market, nu risti nimic.
-Ciuperci albe, de camp, bureti galbiori si bureti de fag, in otet.Ciupercile albe le gasesti mai tot timpul anului, de prin luna mai pana in octombrie, daca ploua la timp si nu este prea cald . Buretii galbiori ii gasesti prin luna august, uneori chiar septembrie. Buretii de fag se culeg toamna, in luna septembrie.Cu recolta adunata de pe camp, din parcuri sau paduri, vii repede acasa, pentru a pastra proaspat gustul ciupercilor sau a buretilor. Se curata de nisip/ pamant/ frunze. Se taie coditele de acolo de unde incep radacinile. Se spala in jeturi de apa rece si se pun la scurs intr-o sita. Ciupercile si buretii se culeg cu codita cu tot si se pastreaza pentru conservare tot intregi.Se calesc 2-3 minute, intr-o tigaie cu fundul gros, in ulei de floarea soarelui, incins, avand grija sa amesteci tot timpul cu o lingura de lemn. Se lasa sa se raceasca.Se spala bine borcane din sticla, de 0,3 -0,8 Kg, din cele cu capac etans, cu detergent pentru vase si apa calduta. Borcanele se clatesc cu multa apa rece si se lasa la scurs in raftul de vase.Se aseaza pe fundul borcanului, boabe de piper, foi de dafin, catei de usturoi, fire de marar si/ sau frunze de patrunjel verde.Se pun in borcan, ciupercile/ buretii, trase/ trasi prin uleiul incins, fara a se inghesui.Se fierbe un amestec de otet alimentar, de fermentatie, din vin, de 9 grade si apa, in proportie de 1:2,5. Se toarna otetul fierbinte peste ciuperci/ bureti. Se inchide borcanul, cu capacul ermetic. Se rastoarna borcanul cu gura in jos pentru a iesi aerul din lichid si a patrunde lichidul peste tot.Nu uita ! Pune un varf de cutit sub borcan, inainte de a turna otetul fierbinte, altfel risti sa se sparga borcanul si chiar sa te oparesti.Borcanele se pastreaza in camara, la rece. Cand deschizi borcanul, scurgi otetul si adaugi ulei de masline, marar si patrunjel verde, tocate fin.
-Ciuperci de plop/ nuc in saramura.
Ciupercile se curata, inclusiv de cotoare (sunt tari si fibroase). Se folosesc doar palariile ciupercilor. Se tin ciupercile curatate, in apa rece, de seara pana dimineata, pentru a iesi tot nisipul/ pamantul si a mai pieri din amareala.A doua zi se scurge apa, se spala ciupercile in jeturi de apa rece si se fierb, cca. 30 de minute, in apa rece cu sare.Se lasa ciupercile oparite, la scurs, intr-o sita.In borcanele din sticla (bine spalate si scurse de apa), de 0,3-0,8 Kg, cu capac etans, se pun boabe de piper, boabe de mustar si foi de dafin. Se aseaza ciupercile oparite si scurse de apa fiarta, fara a le inghesui.Se prepara o saramura din sare grunjoasa, romaneasca, 1 lingurita cu varf la 1 litru de apa rece. Se fierbe saramura in 2-3 clocote si se lasa sa se potoleasca vreo 10 minute. Se toarna saramura fierbinte peste ciuperci, se inchide ermetic borcanul si se intoarce cu fundul in sus, pentru 10 minute.Borcanele cu ciuperci se pun la fiert in bain marine, pentru cate 30 de minute, de cand da apa in clocot, in 2 zile consecutiv. Se pune o carpa curata pe fundul cratitei, se aseaza borcanele si se acopera cu o carpa muiata in apa calduta. Se pune apa calduta in cratita pana la nivelul de sus al cratitei (de preferat, cratita sa aiba cam aceeasi inaltime cu borcanele) si se fierb borcanele la foc potrivit. Dupa prima de zi in care ai fiert borcanele, la lasi in cratita, iar a doua zi le fierbi iarasi. Daca este nevoie adaugi apa calduta in cratita, inainte de a relua fierberea borcanelor.Borcanele se pastreaza in camara. Ciupercile conservate in saramura se pot folosi la gatit, dupa ce le speli in jeturi de apa rece.
reteta de pe net
Bianca-
Subiecte similare
» Bureti iuti, laptosi, in otet
» Castraveti in saramura
» Castraveti in otet
» Saramura de lin
» Ardei kapia in otet
» Castraveti in saramura
» Castraveti in otet
» Saramura de lin
» Ardei kapia in otet
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum