Scrumbie de Dunăre cu legume și ciuperci, la tigaie
Pagina 1 din 1
Scrumbie de Dunăre cu legume și ciuperci, la tigaie
Scrumbie de Dunăre cu legume și ciuperci, la tigaie
Ingrediente:
cateva scrumbii dolofane, legumele preferate (dovlecei, praz, ardei
gras, morcovi, rosii, etc.), ciuperci albe, ulei de masline, ardei iute
uscat, 2-3 catei de usturoi, foi de dafin, crengute de cimbru si de
rozmarin, sare grunjoasa, piper boabe, lamai, patrunjel si marar verde.
Se curata pestele,se mai spala in cateva ape reci si se lasa sa se scurga, intr-o sita.
Pestele se prajeste intreg, in ulei de masline, in care se adauga cateii
de usturoi, intregi si cateva firisoare de ardei iute, pentru un gust
deosebit. Cateii de usturoi se lasa in uleiul incins doar cat sa-si lase
“usturimea”, apoi se scot pentru a nu se amari preparatul.
In acelasi timp cu pestele, se prajesc si legumele, la inceput cele
mai tari – praz, morcovi, doblecei mici, intregi, etc, si ciupercile
intregi, daca sunt mai mici, sau daca sunt mai mari, taiate in 2, in 4.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cand peste s-a prajit pe o parte, se intoarce pe cealalta parte,
folosind o paleta, pentru a nu se rupe. Este bine ca pestele sa se
intoarca o singura data, dar sa se prajeasca uniform si sa capete o
culoare maronie.
In functie de cat de mare este scrumbia, se prajeste 3-4 minute pe
fiecare parte. Cand se intoarce, pestele se stropeste cu zeama de
lamaie.
Cand pestele este gata prajit, se scoate din tigaie si se continua
calirea legumelor pana ce acestea se moaie suficient. La fel se
procedeaza cu ciupercile.
La sfarsit, se adauga si legumele care se calesc mai repede (ardei gras, ceapa feliata, etc.). Rosiile se trec prin jet de apa calduta si se curata de pielite. Se feliaza mare si se adauga peste legumele calite.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se adauga felii de usturoi uscat, crengute de cimbru uscat si
rozmarin verde. Daca nu este suficient sos de rosii, se adauga suc de
rosii si se mai lasa sa clocoteasca cateva minute.
Se va forma un sos ceva mai gros. Aburii din preparat invadeaza
bucataria si nu numai. Narile freamata, flacaii dau tarcoale pe la usa
bucatariei si intreaba curiosi a ce miroase.
Pestele si ciupercile se adauga in legumele calite si se lasa sa dea
in cateva clocote, in sosul de rosii. Se adauga verdeata, tocata mai
mare.
Preparatul se stropeste cu cateva picaturi de vin alb, sec si/ sau zeama de lamaie, dupa gust.
Scrumbia astfel pregatita merge de minune cu mamaliga calda sau rece si cu un pahar de vin alb, sec, rece.
Subiecte similare
» Scrumbie de Dunare, cu cartofi si ciuperci, la cuptor
» Scrumbie de Dunăre
» Mancare de Fasole cu Carnati la Tigaie
» Salata din scrumbie de Dunare marinata
» Tocanita de Post cu Ciuperci si Legume
» Scrumbie de Dunăre
» Mancare de Fasole cu Carnati la Tigaie
» Salata din scrumbie de Dunare marinata
» Tocanita de Post cu Ciuperci si Legume
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum