Scrumbie de Dunare, cu cartofi si ciuperci, la cuptor
Pagina 1 din 1
Scrumbie de Dunare, cu cartofi si ciuperci, la cuptor
Scrumbie de Dunare, cu cartofi si ciuperci, la cuptor
Nu este sezonul scrumbiei de Dunare, asa ca am fost nevoit sa apelez la “rezerva strategica “, din congelator. Pestele trebuia pregatit, era congelat de vreo 2-3 luni.Decongelarea pestelui se face in frigider, la rece, de seara pana dimineata. Decongelarea rapida, cu apa calduta sau la cuptorul cu microunde, moaie pestele si ii altereaza gustul.Nu este niciun secret ! Pestele proaspat se prepara mai usor, iar gustul este cam altul. Nu este niciun secret, prefer sa pregatesc pestele proaspat. Numai in “situatii de avarie” apelez la congelator. Biban, scrumbie de Dunare si platica mai pun si bine, la congelator, cate un pachetel, ca nu se stie, cand iti doreste sufletelul si nu gasesti, pestele preferat, proaspat. Pestele se scurge bine de apa si se zvanta cu un prosop de bucatarie. Se unge cu ulei de masline. Se presara sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. De gust, se presara si niste cimbru uscat. Se stoarce zeama de lamaie si se lasa la macerat 20 de minute, la rece, in frigider.Intr-un vas de Jena se pun cartofi rosii, taiati in bucati mai mari, ciuperci feliate, rondele, 2-3 cepe albe, lunguiete, intregi si 3-4 bucati de praz, mai tanar, partea alba. Se pune sare grunjoasa si piper, proaspat macinate, cimbru uscat si ulei de masline. Se amesteca bine toate ingredientele
Se aseaza scrumbiile deasupra legumelor. Se toarna deasupra, lichidul in care a macerat pestele. Se acopera vasul cu o folie din staniol si se introduce in cuptoul incins, la foc moderat, pentru 30-40 de minute, in functie de cat este de mare scrumbia.
Dupa 15-20 de minute se scoate pestele din cuptor, se inlatura staniolul si se toarna un pahar de vin alb, sec, pe peste. Se reacopera pestele, cu folia de staniol.
Scrumbia se serveste fierbinte, cu mujdei de usturoi amestecat cu iaurt.Mujdeiul se face simplu. Se “sparge” catelul de usturoi in clestele special, din inox chinezesc (cumparat din market) sau “se stoarce”, cu pisalogul in mojarul din lemn (cumparat din iarmaroc) sau in piulita de bronz, a bunicii (mostenire de familie).Precautie ! Piulita din bronz, se spala imediat, ce ai scos usturoiul pisat, din ea (cu dero de vase si se clateste bine cu apa calduta), altfel oxideaza si urmeaza “felicitarile” de rigoare, ale consoartei. De-ale medicilor ! Mujdeiul se face cu putin timp inainte de a fi consumat, altfel ataca stomacul si produce deranj stomacal. Usturoiul pisat se amesteca cu iaurt gras, de bivolita si cu verdeata (patrunjel si marar verde, tocate marunt).De evitat ! Usturoiul asta chinezesc este asa de iute, de parca l-ar fi imperecheat chinezii cu ardei iute, ciusca romaneasca, aia de o savurau batranii nostrii cu branza de oaie si mamaliga, cand beau trascau. Parca mai poti stii !?Un pahar de vin albe, sec, rece va insoti niste bucate deosebite. Chiar daca mamaliga, zic unii, nu merge cu cartofi, mie imi place. Nimic nu se poate compara cu o bucatica de mamaliga rece, muiata in sucul in care s-a facut pestele, apoi in mujdeiul racoros si dumicat impreuna cu carne de peste, fierbinte. Delicatesa, adevarata ! Cui nu-i place, e treaba lui.
reteta de pe net
Bianca-
Subiecte similare
» Scrumbie de Dunăre cu legume și ciuperci, la tigaie
» CARTOFI CU CIUPERCI
» Cartofi Țărănești cu afumătură - La cuptor
» Salata din scrumbie de Dunare marinata
» Cartofi la cuptor
» CARTOFI CU CIUPERCI
» Cartofi Țărănești cu afumătură - La cuptor
» Salata din scrumbie de Dunare marinata
» Cartofi la cuptor
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum