Agenda Culinară
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ciorbă de lobodă si macriș

In jos

Ciorbă de lobodă si macriș Empty Ciorbă de lobodă si macriș

Mesaj  Bianca Sam 09 Oct 2010, 19:06

Ciorba de loboda si macris


Cum loboda tanara este pe sfarsite, prin piata, m-am gandit sa mai fac o ciorbita, ultima (sau cine poate sti) pe anul acesta.
Mie imi place macrisul. Cand eram copil, mergeam cu bunica pe izlazul comunal, prin locuri mai umede, unde macrisul crestea salbatic, pe langa rau si il culegeam. Imi placea sa-l mananc crud, datorita gustului acrisor, desi era si usor astringent (facea gura, punga        ).Se caleste intr-o oala, in untura de pasare, ceapa verde si ceapa uscata, taiata solzisori, radacini de morcov, telina si pastarnac, date pe razatoarea mare. Se pun si cateva firisoare de ardei gras.Se presara, dupa gust, sare grunjoasa si piper, prospat macinate.

Ciorbă de lobodă si macriș Ciorba-de-loboda-si-macris

Se spala loboda si macrisul, in cateva jeturi, de apa rece. Se lasa la scurs.Loboda neoparita (pentru a pastra vitaminele) se caleste impreuna cu legumele, dupa ce acestea s-au muiat pe jumatate.Daca se doreste, loboda se poate opari intai, in apa clocotita, cca. 5 minute. Se lasa la scurs intr-o sita si se adauga peste legumele deja calite.

Ciorbă de lobodă si macriș Ciorba-de-loboda-si-macris-1

Se pune in oala, apa rece, in functie de cate legume ai calit, cata loboda ai cumparat si cate zile esti dispus sa servesti la pranz, cioba de loboda.

       Se lasa la fiert.

Ciorbă de lobodă si macriș Ciorba-de-loboda-si-macris-2

Cand ciorba este aproape gata (loboda este deja fiarta si se “maseaza” usor intre degete) se adauga macrisul oparit un minut, in apa fiarta (cat sa se moaie si sa nu apuce sa-si schimbe culoarea, de la verde crud spre maroniu). Cand pui macrisul la oparit, adauga si niste zeama de lamaie. Zeama de lamaie, “incurajeaza” macrisul sa ramana verde.     Poti pune macrisul si neoparit, dar ciorba va iesi mai acra.Va trebui sa fierbi ciorba in continuare, pana se moaie si macrisul. Parca si gustul de zarzavat proaspat se altereaza usor.Cand ciorba este gata, opresti focul si lasi sa se linistesca lichidul. Intre timp bati 1-2 oua de gaina, din acelea cu galbenusul portocaliu, cumparate de la tarani (adica oua eco, cum ar veni vorba, in limbajul nutritionistului de serviciu). Daca vrei ca ouale batute sa nu se transforme in zdrente, inainte de a le adauga in ciorba, mai verifica daca ai stins focul sub oala cu ciorba. Cand bati ouale, adauga si un praf de sare. In ouale batute pune leustean verde, tocat marunt. Inainte de a turna ouale batute in oala cu ciorba, pune 1-2 polonice cu zeama fierbinte, peste ouale batute, amesteca bine si apoi toarna in ciorba. 

   Ciorbă de lobodă si macriș Ciorba-de-loboda-si-macris-3

Ciorba se serveste fierbinte, cu smantana si leustean verde tocat fin, presarat deasupra. Cine doreste ciorba mai acra, poate adauga zeama de lamaie.

Ciorbă de lobodă si macriș Ciorba-de-loboda-si-macris-4
Bianca
Bianca
 
 


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum