Maniere la masa
Pagina 1 din 1
Maniere la masa
Inca din cele mai vechi timpuri , masa s-a desfasurat dupa un anumit ritual. Chiar daca suntem numai in familie, este bine sa ne invatam sa respectam si masa zilnica prin bune maniere, nu au fost scrise pentru amorul artei, ci pentru a va face un om respectat in societate. Fara indoiala , masa pe care o oferim sau cea la care suntem invitati a devenit un prilej pentru intilniri importante si discutii interesante. In mod firesc , comportamentul mesenilor a cistigat in rafinament prin respectarea unor norme impuse de codul manierelor elegante si in acelasi timp traditionale.
- Cand mesenii sunt numerosi nu se ureaza "Pofta buna"
- Incepem sa mancam si sa bem numai dupa ce stapana casei sau stapanul casei au dat tonul spunand "Pofta buna!" sau "Va rog sa va serviti"
- Mancarea este servita de gazda, de catre un personal calificat sau, pur si simplu, platoul cu mancarea trece din mana in mana. Gazda se serveste ultima
- Nu ne umplem farfuria pana la refuz
- Cand mancam nu ne taiem bucati prea mari, dar nici prea mici, ca sa nu ne cada din furculita
- Nu se taie toata bucata de carne de la inceput (sa ne scapam de griji) pentru ca face impresie proasta
- Farfuria trebuie sa ramana cat mai curata dupa orice fel de mancare. In unele locuri (Franta) se sterge cu paine tot sosul din farfurie, in semn ca ce a fost gatit a fost delicios
- Cand ni se ofera un platou, trebuie sa luam bucata cea mai apropiata de noi
- Daca mai dorim paine si cosuletul este prea departe, il rugam pe cel din dreptul lui sa ne dea paine, si aceasta trebuie sa ofere tot cosul
- Nu se da paine cu mana, si nici nu se ia cu furculita
- Painea o mancam rupand cate o bucatica din ea si folosind ambele maini, si nu este voie sa facem cocoloase
- Scobitorile nu se pun pe masa, dar daca ai nevoie, ceri discret gazdei si le folosesti la baie
- Micile accidente trebuie rezolvate de catre gazda cu tact, fara mult tevatura, iar persoana care a spart un vas de valoare se cuvine sa incerce in masura posibilului sa-l inlocuiasca
- Dupa ce s-a asigurat ca toti invitatii au terminat de mancat, gazda este prima care se ridica, semn ca masa a luat sfarsit
- Chiar daca avem mancare sau bautura, ne ridicam si noi dupa ce se ridica gazda, dar daca terminam inaintea celorlalti nu avem voie sa ne ridicam si sa plecam de la masa
- Daca oferim cuiva un tacam, il tinem de maner, astfel incat persoana care le ia sa le poata apuca tot de-acolo
- Tacamurile cerute se aduc pe un platou sau un servet
- Daca vi se cere sarea sau piperul, le veti da peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui. Daca este la distanta mai mare se cere vecinului, si apoi se da din mana in mana
- Daca dam mese acasa si nu este personal de serviciu, platoul cu mancare trece din mana in mana, de la gazda spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima, cand platoul a revenit la ea. In acest moment, domnii nu fac decat oficiul de intermediari
- Intre timp, stapanul casei toarna vinul, tot spre dreapta. Sticla nu se da din mana in mana
- Supa se serveste tot spre dreapta, si la fel se procedeaza si cand strangem masa
- Cand un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura tinuta in mana dreapta si ajutandu-ne cu furculita din stanga. Numai chelnerii servesc tinand ambele tacamuri intr-o singura mana
- Nu ne servim din platou cu tacamurile noastre, ci cu cele de serviciu puse obligatoriu de gazda acolo. Daca acestea nu insotesc platoul, le cerem
- sursa bucataria-romaneasca.ro
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum