TĂIEREA PORCULUI
Agenda Culinară :: AGENDA CULINARĂ :: TRADIŢII şi OBICEIURI de IGNAT :: TĂIEREA PORCULUI ÎN GOSPODĂRIE
Pagina 1 din 1
TĂIEREA PORCULUI
SACRIFICAREA ( TAIEREA ) PORCULUI
taierea porcului in gospodarie
Taierea porcului are loc in ... curtea celui care l-a crescut .
Deocamdata.
Gurile rele spun ca , incepand cu anul 2010, Uniunea Europeana ne va impune sa ne caram godacii la abator, daca dorim sa il taiem.
Dar sa lasam viitorul viitorului si sa ne preocupam de prezent.
Orice gospodar acorda o atentie deosebita momentului anual al taierii porcului.
apa la fiert pentru oparirea porcului
Aceasta activitate poate fi desfasurata in orice moment al anului, dar se face mai cu tragere de inima in sezonul rece, indeosebi in perioada dintre sarbatorea Sfantului Ignat si ziua de Craciun.
Slabit dupa cele 40 de zile de post, capul familiei nu poate taia porcul de unul singur, asta e de la sine inteles.
Ii va veni deci in ajutor intreaga ramura barbateasca a familiei precum si vecinii care doresc sa asiste la marele eveniment.
Inainte de a ne apuca de treaba, trebuie sa fim prevazatori si sa ne pregatim din timp anumite ustensile si instrumente, strict necesare .
Si sa nu uitam : activitatile care vor urma presupun folosirea unei cantitati mari de apa calda , deci focul trebuie sa duduie non stop sub oala.
In acest fel treburile vor merge "snur" si nu va trebui sa intrerupem activitatile pentru a cauta una sau alta.
Iata cam ce anume ne va fi necesar :
instrumentar necesar la taierea porcului
Daca am avut grija sa nu dam de mancare cel putin 12 ore porcului inainte de marele eveniment , scoaterea lui din cotet nu ar trebui sa ridice probleme deosebite.
De cele mai multe ori grasunul protesteaza la vederea celor 2-3 persoane care-l deranjeaza pe la orele sase-sapte ale diminetii .
Mai tras , mai impins ... se lasa pana la urma convins sa paraseasca caldura cotetului si sa dea piept cu gerul lui Ignat.
Oricum , odata iesit din cotet , ar fi bine sa legati macar unul din picioarele porcului , altfel ati putea avea surprize.
Operatiunea sacrificarii se desfasoara astfel :
funie pentru legat porcul
SACRIFICAREA PROPRIU-ZISA
Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.
Funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il infigem in pamant prin batere.
Tragand de funia din fata , dupa 1-2 opinteli sanatoase, vom reusi trantim la pamant porcul si sa ii imobilizam apoi picioarele din fata.
De obicei aceasta operatiune va fi efectuata de catre cel mai vajnic dintre cei prezenti .
sursa:taiereaporcului.ro
taierea porcului in gospodarie
Taierea porcului are loc in ... curtea celui care l-a crescut .
Deocamdata.
Gurile rele spun ca , incepand cu anul 2010, Uniunea Europeana ne va impune sa ne caram godacii la abator, daca dorim sa il taiem.
Dar sa lasam viitorul viitorului si sa ne preocupam de prezent.
Orice gospodar acorda o atentie deosebita momentului anual al taierii porcului.
apa la fiert pentru oparirea porcului
Aceasta activitate poate fi desfasurata in orice moment al anului, dar se face mai cu tragere de inima in sezonul rece, indeosebi in perioada dintre sarbatorea Sfantului Ignat si ziua de Craciun.
Slabit dupa cele 40 de zile de post, capul familiei nu poate taia porcul de unul singur, asta e de la sine inteles.
Ii va veni deci in ajutor intreaga ramura barbateasca a familiei precum si vecinii care doresc sa asiste la marele eveniment.
Inainte de a ne apuca de treaba, trebuie sa fim prevazatori si sa ne pregatim din timp anumite ustensile si instrumente, strict necesare .
Si sa nu uitam : activitatile care vor urma presupun folosirea unei cantitati mari de apa calda , deci focul trebuie sa duduie non stop sub oala.
In acest fel treburile vor merge "snur" si nu va trebui sa intrerupem activitatile pentru a cauta una sau alta.
Iata cam ce anume ne va fi necesar :
instrumentar necesar la taierea porcului
Daca am avut grija sa nu dam de mancare cel putin 12 ore porcului inainte de marele eveniment , scoaterea lui din cotet nu ar trebui sa ridice probleme deosebite.
De cele mai multe ori grasunul protesteaza la vederea celor 2-3 persoane care-l deranjeaza pe la orele sase-sapte ale diminetii .
Mai tras , mai impins ... se lasa pana la urma convins sa paraseasca caldura cotetului si sa dea piept cu gerul lui Ignat.
Oricum , odata iesit din cotet , ar fi bine sa legati macar unul din picioarele porcului , altfel ati putea avea surprize.
Operatiunea sacrificarii se desfasoara astfel :
funie pentru legat porcul
SACRIFICAREA PROPRIU-ZISA
Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.
Funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il infigem in pamant prin batere.
Tragand de funia din fata , dupa 1-2 opinteli sanatoase, vom reusi trantim la pamant porcul si sa ii imobilizam apoi picioarele din fata.
De obicei aceasta operatiune va fi efectuata de catre cel mai vajnic dintre cei prezenti .
sursa:taiereaporcului.ro
Subiecte similare
» TĂIEREA ȘI SÂNGERAREA PORCULUI
» EVISCERAREA PORCULUI
» La taiatu` porcului
» ASOMAREA PORCULUI
» TOALETAREA PORCULUI
» EVISCERAREA PORCULUI
» La taiatu` porcului
» ASOMAREA PORCULUI
» TOALETAREA PORCULUI
Agenda Culinară :: AGENDA CULINARĂ :: TRADIŢII şi OBICEIURI de IGNAT :: TĂIEREA PORCULUI ÎN GOSPODĂRIE
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum