Sarmale
Pagina 1 din 1
Sarmale
SARMALE
Sarmalele sunt poate cea mai cunoscuta mancare romaneasca, exista chiar si un festival dedicat lor la Praid in Harghita. Reteta de mai jos este cea pe care o fac de ani de zile, am invatat-o de la bunica mea si va asigur ca este foarte gustoasa.Eu le-am facut cu varza dulce.
Avem nevoie de:
1 varza mai mare indesata
aprox 1 kg de carne tocata amestec
1 morcov
1 ceapa
3 linguri de orez
400 gr costita afumata
200 ml bulion
sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin, ulei
Se da morcovul prin razatoare si ceapa se toaca marunt. Se calesc la foc mic in cateva linguri de ulei si apoi se adauga orezul amestecand continuu pana acesta incepe sa se umfle. Se pune amestecul peste carnea tocata se adauga sare , piper, boia si o frunza de dafin zdrobita. Se amesteca si se lasa sa stea putin.
Se pune o oala mare la fiert si cand apa clocoteste se adauga putina sare si o lingura de otet. Se baga varza si se lasa sa se opareasca.
O sa vedeti ca frunzele incep sa se desfaca una cate una, le scoateti intr-o strecuratoare si le lasati sa se scurga. Apoi le taiati in doua sau trei , le scoateti nervura de pe mijloc si pe o jumatate de frunza puneti compozitia de carne, rulati strans iar capetele le apasati usor cu degetul aratator ( pun si poze sper sa va fie mai usor de inteles).
Varza care a ramas o tocam marunt. Dupa ce-am terminat de facut sarmalelele punem putin ulei pe fundul oalei in care urmeaza sa le fierbem si un strat de varza tocata.
Asezam frumos sarmalelele una langa alta punem putin cimbru apoi cateva felii de costita si iar un strat de sarmale .
Mai adaugam si 2-3 frunze de dafin. Repetam operatia pana se umple oala.
Eu am pus la mijlocul oalei cativa ardei umpluti deoarece nu am mai avut frunze de varza. Daca ramaneti in pana si de ardei, congelati carnea si o folositi ulterior la alte preparate cum ar fi perisoarele.
Cand am ajuns la ultimul strat de sarmale, punem un rand de varza tocata si apoi adaugam apa pana la jumatatea oalei. Eu am pus felii de rosii deasu pra si 2 ardei iuti.
Punem la fiert la foc mic , aproximativ o ora si jumatate.Focul trebuie sa fie la minim. Apoi adaugam bulionul si le bagam la cuptor fara capac timp de o ora. Atentie la foc, trebuie sa fie la minim.
Gustam sa vedem daca sunt gata si le servim fierbinti cu smantana si ardei iute.
sursa amalia-mylife.blogspot.com
Subiecte similare
» Sarmale cu păsat
» Sarmale cu Pasat
» Sarmale cu porumb si morcov
» Sarmale în foi de varză murată
» SARMALE DE POST CU OREZ ȘI CIUPERCI
» Sarmale cu Pasat
» Sarmale cu porumb si morcov
» Sarmale în foi de varză murată
» SARMALE DE POST CU OREZ ȘI CIUPERCI
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum