Agenda Culinară
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Tocanita de cartofi cu coasta de porc

In jos

Tocanita de cartofi cu coasta de porc Empty Tocanita de cartofi cu coasta de porc

Mesaj  Bianca Sam 09 Oct 2010, 11:14

Cumpar coasta de porc, proaspata, numai daca macelarul a “uitat” si ceva carne mai multa si oarece fasii de grasime, pe oase. Afumata, gasesti mai des, coasta de porc si cu carne mai multa, pe la magazinele bio, proprii unor macelarii mai mici.Nu am depistat inca, magazinele bio, unde se vinde si carne proaspata. Tot imi promite o tanara vanzatoare, de unde cumpar eu, costita de porc, muschi de porc si carnati de porc si/ sau de oaie, sunculita de porc impanata, cu carne si grasime (toate preparatele, afumate, la fum rece, de lemn tare) ca se intereseaza sa aduca si carne proaspata, de animal crescut in curte (porc, vitel, oaie).Mult timp, m-am tot intrebat, cum reusesc macelarii sa curete atat de complet, oasele, de carne. Eram intr-un market si intamplator, m-am uitat pe geam, intr-o camera, unde se transa carnea de porc, plecand de la jumatati de animal. Macelarul “decupa”, pur si simplu, cu un cutitoi, carnea de pe coastele animalului. Era meseria lui. Se portioneaza coastele, cu os cu tot, in bucati potrivite. Nu indepartati oscioarele, dau un gust minunat preparatului, iar cartilagiile sunt, cel putin pentru mine, o delicatesa de nepretuit.Sfatul medicului dentist ! Chiar daca nu sunt medic dentist, nu recomand nimanui sa consume sau nu, oscioarele, alea albicioase (mmm …. , ce minunatie !), chiar daca dupa prajire/ fierbere, s-au muiat si au devenit comestibile. Riscul este individual, nu colectiv. Cine risca, sa incerce oscioarele, castiga sigur. Cine nu risca, nu stie ce pierde. Carnea portionata se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Intr-o tigaie, mai mare, se incinge niste untura de porc sau ulei de floarea soarelui. Carnea se sareaza si se pipereaza. Se prajeste carnea, la foc iute, pe toate partile.Tocanita de cartofi cu coasta de porc Tocanita-de-cartofi-cu-coasta-de-porc1Intr-o cratita, se caleste, in ulei de floarea soarelui, ceapa rosie (este mai dulce, decat ceapa alba), taiata rondele si cate o jumatate de ardei gras, verde, galben si rosu, plus un gogosar rosu, mai maricel - toate legumele taiate feliute. Nu se pune apa, au legumele destula apa. Legumele se calesc, la foc mediu, pana se inmoaie putin. In timpul calirii se macina sare grunjoasa si piper boabe, peste legume, pentru o aroma mai puternica.Legumele se amesteca in timpul calirii, cu o lingura de lemn.Secret, greu de pastrat ! De ce lingura de lemn ? Ca sa fiu sincer, nu stiu. Asa m-am obisnuit. Dar totusi, parca, daca folosesti o lingura metalica, mancarea capata un gust de cocleala, iar daca folosesti o lingura din plastic, simti in nari, un iz de plastic ars. Mi s- o fi parut mie ?Tocanita de cartofi cu coasta de porc Tocanita-de-cartofi-cu-coasta-de-porc-1Cand ceapa si ardeiul s-au muiat, se adauga cartofii taiati felii, mai mari sau cartofi intregi, daca sunt maruntei.Marele secret al bucatarului ! Tocanita de cartofi se face numai din cartofi rosii, care in urma fierberii se mentin intregi.Se adauga in cratita, carnea prajita, cateva boabe de piper, 2-3 frunze de dafin, 0 crenguta de cimbru, verde.Se acopera cu felii de rosii, taiate mai mare.Se fiebe tocanita, la foc mic, cu capacul pus pe cratita. In timpul fierberii, se urmareste sa nu sece sosul de rosii. Daca exista riscul sa se prinda legumele de fundul cratitei, se adauga cateva picaturi de apa fiarta.Nu-i tocmai un secret, dar pare a fi ! In timpul fierberii, tocanita se amesteca cu o lingura de lemn, de 2-3 ori, cu mare grija, sa nu se faramiteze cartofii, dar sa se amestece ingredientele, iar sosul de rosii sa prinda izul de prajeala.Ar fi totusi, un secret ! Daca ai o rosie galbena, nu ezita sa o tai si pe ea feliute si sa o adaugi in tocanita. Da un gust acrisor, deosebit, sosului format.Tocanita de cartofi cu coasta de porc Tocanita-de-cartofi-cu-coasta-de-porc-2Tocanita se serveste fierbinte, cu rosii si castraveti (ultimele, din toamna aceasta), proaspete si un catel de usturoi alaturi. Se presara patrunjel verde si frunze de busuioc verde, tocate marunt.Cui ii place mamaliga calda, merge de minune cu tocanita fierbinte, mai ales daca alaturi, se abureste un pahar cu vin alb, sec. Nici un ardei iute, nu este de lepadat.Tocanita de cartofi cu coasta de porc Tocanita-de-cartofi-cu-coasta-de-porc-3Mamaliga calda, muiata in sosul de rosii, cu iz de prajeala de carne de porc, si dumicata impreuna cu o bucatica de carne, te trimite in lumea stramosilor nostri, care mancau cu mana. Stiau ei ceva, dar au uitat sa ne zica. Oricum, noi avem, acuma, servetele de hartie.Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Trebuie sa recunosc, ca tocanita de porc este o mancare cam grasa, nerecomandata de nutritionisti. Asta e …. ! Nu mananci in fiecare zi. Decat sa-i duci dorul, mai bine risti, gurmandereste vorbind, din cand in cand.
retyeta de pe net
Bianca
Bianca

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum