GRATINEURI LA CUPTOR
Pagina 1 din 1
GRATINEURI LA CUPTOR
Gratineuri la cuptor
Cand vii acasa de la serviciu, mai spre seara, cam obosit si plictisit, chiar usor scarbit de inghesuiala si “miroasele” din troleibuz, iar “soricelul” din stomac te obliga sa mai faci inca un efort si nu prea ai chef de retete sofisticate, poti apela la retete de criza (asa le zic eu). Iti trebuie sa ai la indemana – paine, bere sau o sticla de vin, plus ce mai se gaseste prin frigider – carne deja prajita sau facuta la gratar, legume, salam, sunca afumata, branza, bacon, cascaval, costita, oua fierte, unt (chiar margarina), suc de rosii sau pasta de tomate, masline, ansoa sau file de peste afumat, etc. Orice aliment este bun daca este comenstibil si se face repede. Painea cea mai potrivita pentru gratineuri este cea facuta in casa, cum ar fi cea la vasul roman, din ceramica.Tai niste felii de paine, mai generoase (vreau sa zic mai late si mai lungi, nu mai groase). Le ungi cu unt, ulei de masline sau margarina. Pui peste painea unsa, felii subtiri din ce ai (carne sau preparate din carne). Pui printre bucatele de carne sau direct peste unt, pentru gust si felii de ardei gras, ceapa, rosii, dovlecel. Asezi “mixtura” pe o tava intinsa si cu margini joase (este buna tava din inox, de la cuptorul aragazului).Ultimul strat pus pe paine, trebuie sa fie din branza rasa sau cascaval ras. Poti sa pui branzeturile, taiate felii subtiri. Prin incalzire, branza se topeste si fatuieste gratineul.Bagi tava in cuptorul incalzit, la foc maricel. Nu trebuie lasata tava prea mult, la cuptor, sa nu se arda painea si ce ai mai pus pe ea, ca se altereaza gustul de nu mai intelegi nimic. Gratineurile trebuie sa aiba painea crocanta si usor rumenita, carnea si legumele usor patrunse de aburi, branzeturile abia topite, nu arse.Cele mai bune gratineuri ies cu paine neagra sau intermediara unsa cu unt, chiar daca fasonul (spre negru) este usor alterat. Inainte de a te relaxa putin (vorba vine) la televizor, asta in caz ca nu te fura somnul in fotoliu, asigura-te ca nu ai lasat focul cam mare la cuptorul aragazului. Atentie ! De regula, gratineurile se fac in 10-15 minute. Ca sa fii sigur, dupa 7-8 minute dai o raita pe la cuptor si te uiti pe geamul de la usita aragazului. Nu deschide usa la cuptorul aragazului, risti sa nu mai ai idee de timpul cat dureaza gratinarea.Apropo ! A cumarat sotia un “ceas” de bucatarie (in forma de ibric cu capac), pe care se fixeaza timpul intermediar, pentru etape de “lucru” in bucatarie. Suna cand a trecut timpul fixat. Eu nu-l folosesc, ca nu vreau sa dau rateuri. Raman tot la “mirosul” bucatarului. Treaba cu mirosul este ceva aparte, care se formeaza in timp, pe masura ce te obisnuiesti cu propria ta bucatarie. Te inarmezi cu manusile de bucatarie si scoti tava din cuptor. Dai cu nasul prin preajma, nu de altceva, doar ca sa-ti faci pofta de mancare (ca si cum nu ai avea destula).Pui deasupra gratineurilor suc de rosii sau cateva picaturi de mustar sau maioneza.Gratineurile se servesc fierbinti, stand comod, in fotoliul preferat, la televizor. Sa ai la indemana paharul cu bere sau sprit. Sa te tii rontait. Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! NU disperati cand sunteti flamanzi si nu aveti chef de gateli in bucatarie. NU va repeziti la chebab, pizza sau saorma, cumparata la coltul strazii, la pachet, pentru acasa. Pana incalziti mancarea gata cumparata, la cuptor sau la microunde, va faceti acasa, singuri – gratineuri, numai din ce va place si sigur stiti ce ati pus pe paine. De retinut ! Am incercat sa fac gratineuri la cuptorul cu microunde. Nu iese ce trebuie. Painea iese moale, apoasa, necrocanta si nu mai intelegi nimic din gusturile alimentelor folosite.
reteta de pe net
Cand vii acasa de la serviciu, mai spre seara, cam obosit si plictisit, chiar usor scarbit de inghesuiala si “miroasele” din troleibuz, iar “soricelul” din stomac te obliga sa mai faci inca un efort si nu prea ai chef de retete sofisticate, poti apela la retete de criza (asa le zic eu). Iti trebuie sa ai la indemana – paine, bere sau o sticla de vin, plus ce mai se gaseste prin frigider – carne deja prajita sau facuta la gratar, legume, salam, sunca afumata, branza, bacon, cascaval, costita, oua fierte, unt (chiar margarina), suc de rosii sau pasta de tomate, masline, ansoa sau file de peste afumat, etc. Orice aliment este bun daca este comenstibil si se face repede. Painea cea mai potrivita pentru gratineuri este cea facuta in casa, cum ar fi cea la vasul roman, din ceramica.Tai niste felii de paine, mai generoase (vreau sa zic mai late si mai lungi, nu mai groase). Le ungi cu unt, ulei de masline sau margarina. Pui peste painea unsa, felii subtiri din ce ai (carne sau preparate din carne). Pui printre bucatele de carne sau direct peste unt, pentru gust si felii de ardei gras, ceapa, rosii, dovlecel. Asezi “mixtura” pe o tava intinsa si cu margini joase (este buna tava din inox, de la cuptorul aragazului).Ultimul strat pus pe paine, trebuie sa fie din branza rasa sau cascaval ras. Poti sa pui branzeturile, taiate felii subtiri. Prin incalzire, branza se topeste si fatuieste gratineul.Bagi tava in cuptorul incalzit, la foc maricel. Nu trebuie lasata tava prea mult, la cuptor, sa nu se arda painea si ce ai mai pus pe ea, ca se altereaza gustul de nu mai intelegi nimic. Gratineurile trebuie sa aiba painea crocanta si usor rumenita, carnea si legumele usor patrunse de aburi, branzeturile abia topite, nu arse.Cele mai bune gratineuri ies cu paine neagra sau intermediara unsa cu unt, chiar daca fasonul (spre negru) este usor alterat. Inainte de a te relaxa putin (vorba vine) la televizor, asta in caz ca nu te fura somnul in fotoliu, asigura-te ca nu ai lasat focul cam mare la cuptorul aragazului. Atentie ! De regula, gratineurile se fac in 10-15 minute. Ca sa fii sigur, dupa 7-8 minute dai o raita pe la cuptor si te uiti pe geamul de la usita aragazului. Nu deschide usa la cuptorul aragazului, risti sa nu mai ai idee de timpul cat dureaza gratinarea.Apropo ! A cumarat sotia un “ceas” de bucatarie (in forma de ibric cu capac), pe care se fixeaza timpul intermediar, pentru etape de “lucru” in bucatarie. Suna cand a trecut timpul fixat. Eu nu-l folosesc, ca nu vreau sa dau rateuri. Raman tot la “mirosul” bucatarului. Treaba cu mirosul este ceva aparte, care se formeaza in timp, pe masura ce te obisnuiesti cu propria ta bucatarie. Te inarmezi cu manusile de bucatarie si scoti tava din cuptor. Dai cu nasul prin preajma, nu de altceva, doar ca sa-ti faci pofta de mancare (ca si cum nu ai avea destula).Pui deasupra gratineurilor suc de rosii sau cateva picaturi de mustar sau maioneza.Gratineurile se servesc fierbinti, stand comod, in fotoliul preferat, la televizor. Sa ai la indemana paharul cu bere sau sprit. Sa te tii rontait. Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! NU disperati cand sunteti flamanzi si nu aveti chef de gateli in bucatarie. NU va repeziti la chebab, pizza sau saorma, cumparata la coltul strazii, la pachet, pentru acasa. Pana incalziti mancarea gata cumparata, la cuptor sau la microunde, va faceti acasa, singuri – gratineuri, numai din ce va place si sigur stiti ce ati pus pe paine. De retinut ! Am incercat sa fac gratineuri la cuptorul cu microunde. Nu iese ce trebuie. Painea iese moale, apoasa, necrocanta si nu mai intelegi nimic din gusturile alimentelor folosite.
reteta de pe net
Bianca-
Subiecte similare
» Pui la cuptor
» Preparate din Carne de Miel
» Pulpe de pui la cuptor
» RULADA CU CIUPERCI LA CUPTOR
» Lasagna la Cuptor
» Preparate din Carne de Miel
» Pulpe de pui la cuptor
» RULADA CU CIUPERCI LA CUPTOR
» Lasagna la Cuptor
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum