Cozonac de Casă - cu Mixer de Bucătărie
Pagina 1 din 1
Cozonac de Casă - cu Mixer de Bucătărie
Cozonac de Casă - cu Mixer de Bucătărie
Timp de preparare:
pregatit aluatul si framantat:1 ora,
crescut aluatul: 1 ora si jumatate sau 2 ore,
pregatire umplutura si pus in tava: 1 ora,
la cuptor: 1 ora.
Ingrediente pentru 4 cozonaci:
2 kg faina,
50 g drojdie,
13 galbenusuri,
1,1 kg zahar,
6 pliculete de vanilie,
1,5l de lapte,
2 pachete de unt,
coaja de la 2 lamai,
50 g cacao,
300 g rahat,
200 g stafide,
14 linguri de ulei.
Ustensile de bucatarie:
sucitor de coca
Electrocasnice:
mixer sau robot de bucatarie,
aragaz sau plita de gatit si cuptor.
Preparare:
Mai intai pregatiti drojdia astfel: amestecati cu o furculita 200 ml de lapte caldut cu drojdia si 3-4 linguri de faina si lasati sa dospeasca.
Intre timp, amestecati la mixerul de bucatarie 12 galbenusuri cu 700 g zahar si cojile rase de la 2 lamai si 6 plicuri de zahar vanilat.
Dupa aceea, intr-un vas mare (eu am folosit tava de la cuptorul aragazului) amestecati 2 kg faina, drojdia crescuta si compozitia de oua cu zahar.
Incalziti pe aragaz sau pe plita de gatit 850 ml de lapte si 14 linguri de ulei (aveti grija sa nu fie fierbinti, doar caldute) si puneti-le la indemana, apoi incepeti sa framantati: nu va grabiti, caci framantatul este secretul daca doriti sa va iasa un cozonac frumos si pufos. Adaugati din cand in cand cate putin lapte si continuati sa framantati.
De asemenea, din cand in cad adaugati cate putin ulei si cate putin din cele 2 pachete de unt topit...
... si framantati, framantati, framantati... Am uitat sa va spun ca trebuie sa aveti o conditie fizica excelenta daca vreti sa va faceti cozonaci.O "sedinta" de framantat va solicita destul de mult.
Partea cea mai grea a trecut. Dupa ce l-ati framantat bine (cam 40 de minute), lasati aluatul la crescut si va odihniti putin. In fabricile de panificatie, framantatul se face automatizat. Aici mixerul nu ne-a mai putut ajuta. Aveti grija sa stea la caldura si mai ales sa nu raciti camera brusc, pentru ca nu va mai creste cum trebuie.In general, este suficient sa stea la caldura cam o ora si jumatate sau doua ore, pana cand devine pufos si moale.
Gata, inapoi la treaba: impartiti aluatul in 8 parti egale si intindeti fiecare parte cu sucitorul de coca, pana cand obtineti o foaie de aluat de grosime potrivita.Umpleti foaia cu bunatati: crema de cacao obtinuta din 400 g zahar, 50 g cacao, 150 ml lapte, iar peste crema puneti rahatul taiat bucatele mici si stafidele. Rulati foia de aluat, impletiti cate doua astfel de foi umplute si le puneti in tava de copt la cuptorul aragazului. Acesta face parte din setul nelipsit de electrocasnice din orice bucatarie.
Mai lasati cozonacii la crescut in tava de coopt inca aproximativ 40 de minute, dupa care ii ungeti cu un ou batut...
... si ii dati la cuptor cam 50-60 de minute sau pana se rumenesc.Puteti proba daca sunt facuti in interior, intepandu-i cu un cutit si, daca nu ramane aluat pe cutit, inseamna ca sunt gata. Sfatul bucatarului: nu deschideti usa cuptorului, pentru ca, daca se racesc, nu vor mai fi la fel de fragezi si pufosi.
Ii scoateti din cuptor (aveti grija sa fie cald in bucatarie) si ii rasturnati cu grija din tavi. Este o reteta de cozonac delicioasa potrivita ca desert la meniurile de sarbatori si nu numai.
Subiecte similare
» Masuri in bucatarie
» Cozonac cu crema din budinca
» Cozonac cu nuca
» Cozonac cu rahat
» COZONAC CU NUCA 2
» Cozonac cu crema din budinca
» Cozonac cu nuca
» Cozonac cu rahat
» COZONAC CU NUCA 2
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum