Rețeta de Leber
Pagina 1 din 1
Rețeta de Leber
Rețeta de Leber
Timp de preparare:
3 ore.
Ingrediente:
1 ficat de porc,
1-2 spline de porc,
1-2 plamani,
1 ou,
1 capatana de usturoi,
2 linguri de sare,
1 lingurita de piper macinat,
2 foi de dafin, piper boabe,
1/2 pahar de vin,
mațe groase de porc.
Ustensile de bucatarie:
ac si ața rezistenta.
Electrocasnice:
aragaz;
robot de bucatarie sau tocator prevazut cu palnie speciala pentru umplut mațe
Mai intai se fierb pe aragaz, la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma de grasime cu o spumiera. Spumiera este printre ustensilele de bucatarie cele mai folositoare.
Se trec maruntaiele fierte prin tocator sau robotul de bucatarie.
Peste acestea se pun: oul, sarea, piperul, usturoiul si o ceasca din zeama in care au fiert maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau apa simpla. Sfatul bucatarului: zeama in care a fiert ficatul se arunca.
Se amesteca foarte bine toate ingredientele.
Folosind robotul de bucatarie sau tocatorul prevazut cu palnia speciala, umpleti matele pregatite pentru leber (spalate cu apa si otet pentru a indeparta mirosul neplacut si pentru a le albi). Daca aveti timp inainte de Craciun, mergeti prin magazinele de electrocasnice si veti gasi diverse ustensile de gatit care sa va faca munca in bucatarie mai usoara. Astfel, va veti si face un cadou de Sarbatori.
Dupa ce ati umplut matele, turnati cu o cescuta din zeama in care au fiert pe aragaz maruntaiele pentru toba sau apa, dupa care legati capetele fiecarui mat cu ata.
Intr-o oala suficient de mare, puneti o farfurie (ca sa nu se lipeasca leberul). Daca aveti o oala de Teflon suficient de mare, o puteti folosi pe aceea, deoarece nu va permite lipirea.
Puneti matele umplute in oala, peste farfurie sau direct in oala de Teflon.
Turnati zeama in care au fiert maruntaiele de porc suficient cat sa acoperiti leberul si puneti la fiert pe aragaz, impreuna cu 2 foi de dafin, piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. In general, vinul rosu poate sa dea o culoare mai inchisa leberului.Vinul degreseaza compozitia. Dam aragazul la foc potrivit si lasam leberul la fiert.
Din cand in cand, intepati fiecare leber cu un ac subtire, pentru a evita spargerea matului in timp ce fierbe pe aragaz.
Cand a fiert, scoateti usor leberul, cu o spumiera mare, ca sa nu il spargeti si il puneti la scurs sub o greutate (eventual cateva borcane de zacusca). Il tineti asa aproximativ 24 de ore.
Se serveste rece, ca aperitiv cu mustar. Leberul se pastreaza cel mai bine la frigider, intr-un vas acoperit.
Subiecte similare
» Reteta de Turte
» Reteta Traditionala de Piftie
» Reteta de Mucenici Moldovenesti
» Reteta de Post Spanac cu Orez
» Reteta de Sarmale in Foi de Varza la Cuptor
» Reteta Traditionala de Piftie
» Reteta de Mucenici Moldovenesti
» Reteta de Post Spanac cu Orez
» Reteta de Sarmale in Foi de Varza la Cuptor
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum