Agenda Culinară
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Rețeta de Leber

In jos

 Rețeta de Leber  Empty Rețeta de Leber

Mesaj  AgendaCulinara Dum 21 Noi 2010, 15:25

Rețeta de Leber

Timp de preparare:


3 ore.

Ingrediente:

1 ficat de porc,
1-2 spline de porc,
1-2 plamani,
1 ou,
1 capatana de usturoi,
2 linguri de sare,
1 lingurita de piper macinat,
2 foi de dafin, piper boabe,
1/2 pahar de vin,
mațe groase de porc.

Ustensile de bucatarie:

ac si ața rezistenta.

Electrocasnice:

aragaz;
robot de bucatarie sau tocator prevazut cu palnie speciala pentru umplut mațe

Mai intai se fierb pe aragaz, la foc potrivit, ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma de grasime cu o spumiera. Spumiera este printre ustensilele de bucatarie cele mai folositoare.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_ficat_fiert

Se trec maruntaiele fierte prin tocator sau robotul de bucatarie.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_ficat_tocat


Peste acestea se pun: oul, sarea, piperul, usturoiul si o ceasca din zeama in care au fiert maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau apa simpla. Sfatul bucatarului: zeama in care a fiert ficatul se arunca.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_amestec

Se amesteca foarte bine toate ingredientele.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_amestec_leber

Folosind robotul de bucatarie sau tocatorul prevazut cu palnia speciala, umpleti matele pregatite pentru leber (spalate cu apa si otet pentru a indeparta mirosul neplacut si pentru a le albi). Daca aveti timp inainte de Craciun, mergeti prin magazinele de electrocasnice si veti gasi diverse ustensile de gatit care sa va faca munca in bucatarie mai usoara. Astfel, va veti si face un cadou de Sarbatori.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_umplut_mate
Dupa ce ati umplut matele, turnati cu o cescuta din zeama in care au fiert pe aragaz maruntaiele pentru toba sau apa, dupa care legati capetele fiecarui mat cu ata.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_mate_umplute

Intr-o oala suficient de mare, puneti o farfurie (ca sa nu se lipeasca leberul). Daca aveti o oala de Teflon suficient de mare, o puteti folosi pe aceea, deoarece nu va permite lipirea.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_oala_leber

Puneti matele umplute in oala, peste farfurie sau direct in oala de Teflon.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_oala

Turnati zeama in care au fiert maruntaiele de porc suficient cat sa acoperiti leberul si puneti la fiert pe aragaz, impreuna cu 2 foi de dafin, piper boabe si jumatate de pahar de vin alb sau rosu. In general, vinul rosu poate sa dea o culoare mai inchisa leberului.Vinul degreseaza compozitia. Dam aragazul la foc potrivit si lasam leberul la fiert.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_la_fiert

Din cand in cand, intepati fiecare leber cu un ac subtire, pentru a evita spargerea matului in timp ce fierbe pe aragaz.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_intepat

Cand a fiert, scoateti usor leberul, cu o spumiera mare, ca sa nu il spargeti si il puneti la scurs sub o greutate (eventual cateva borcane de zacusca). Il tineti asa aproximativ 24 de ore.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_scurs

Se serveste rece, ca aperitiv cu mustar. Leberul se pastreaza cel mai bine la frigider, intr-un vas acoperit.

 Rețeta de Leber  Retete_culinare_leber_prezentare

 Rețeta de Leber  Poftamarero_zps231fb793
AgendaCulinara
AgendaCulinara
 
 


https://agendaculinara.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum